Davul kaydı alırken mikrofonların yerleşimi kayıt aldıgımız şarkının sound’unu baştan aşag ıya etkiler.
Davul’u kaydederken mikrofonların konumlarını iyi ayarlamadıgımız zaman istedigimiz davul sound unu elde edemeyebiliriz. Tabi ki bu işin göreceli oldugunu ve her tuşenin farklı oldugunu unutmamak gerekir. Ama genelde kullanılan mikrofonlama tekniklerinden bahsedecek olursak ; SNARE (TRAMPET)
Snare(trampet) Mikrofonlamak : Davul kaydı alırken en çok dikkat etmeniz gereken akşamlardan biri Snare(trampet)dir. Kayıt almadan önce ilk başta trampeti bir tanıyalım. Bildiğiniz gibi trampetler de diğer davul aksamları gibi çift yönlü çalışır. Yani trampetin üst tarafına bagetle vurduğumuzda tıpkı diğer aksamlarda olduğu gibi üst deriden alınan kuvvetle alt deriyi harekete geçirir ve böylece trampetin altında çeşitli yay kombinasyonlarıyla üretilen Wire(Trampet Kord Teli) i titreyerek trampetin alt derisine temas eder böylece trampetimize bir ses karakteri vermiş olur. Davul kaydı alacağımız zaman Snare (Trampet) mikrofonlarken en yaygın kullanılan Yöntem 1.) Snare Top (trampet üstü) Mikrofonlaması : Davul kaydı alırken trampete bagetle vurduğumuz anda üst deri ve alt derinin titreşmesiyle ortaya çıkan sesin punch noktasını yani vuruşla beraber çıkan ilk sesi bu mikrofonla kayda aktarırız. Trampetin üstünde trampet derisi ile arasında yaklaşık olarak 15 - 35 derecelik dar bir açı olacak şekilde trampetin ortasına bakacak şekilde yerleştirilir. Mikrofonun trampete temas etmemesi gereklidir. Trampet derisi ile mikrofonun sesi aldığı yer arasında yaklaşık olarak 8 – 15 cm arasında bir mesafe olmalıdır. 2.) Sanre Bottom (Trampet Altı) Mikrofonlaması : Davul kaydı alırken Trampet soundunu belkide en çok etkleyen mikrofonlardan biridir. Trampetimizin altındaki Kord mekanizmasının titreşmesiyle oluşan sesi bu trampet altı mikrofonla alırız. Üst mikrofonun yerleşiminin aynısı burada da geçerlidir. Alt tarafına yine 15-35 derecelik dar bir açı ve alt deriyle arasında 8 – 15 cm mesafe olmalıdır. Genelde trampetler yukarıdaki bahsi geçen şekilde aynı anda iki mikrofon ile kayıt edilir. Tabii Buna ek olarak trampetinize bir karakter kazandırmak adına trampet üstü mikrofonuna ek olarak farklı karakterde bir mikrofon daha yerleştirebilirsiniz.
Not : üçüncü ya da dördüncü mikrofonu yerleştirdiğiniz zaman davul kaydındaki trampet sesiniz çok iyi bir sound verebileceği gibi bir hüsranla da karşılaşabilirsiniz. Başlangıçta tek bir trampet üstü mikrofonuyla bile güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Davul Kaydı alırken Tom’ların mikrofonlanması : Genelde tomlar her birine bir mikrofon olacak şekilde mikrofonlanır.
mikrofonlar tomların üstünden tomların tam ortasına bakacak şekilde deriden yaklaşık 3 – 15 cm uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir.
Bunlara ek olarak tomların aynı anda altına da mikrofon koyan bazı arkadaşlarımız da var ama her zaman iyi sonuçlar vermeyebiliyor. Davul Kaydı Alırken Zillerin Mikrofonlanması:
Davul kaydı alırken Zillerimizin sesini kayda aktarabilmek için genelde 2 adet condenser(geniş diyaframlı) mikrofon kullanırız. Bu mikrofonları genelde davulun üst kısmında yer aldıkları için OVERHEAD (başüstü ya da davul üstü) mikrofonlar olarak adlandırırız. Biri davulumuzun sağ tarafında diğeri de sol tarafında zillerimizden yaklaşık olarak 70 – 110 cm yüksekte olacak şekilde yerleştirilir. Tabi davul kaydı aldığımız odaya göre de bu yükseklik ve kullanacağımız overhead mikrofon sayısı değişebilir. Tavan yüksekliği az olan bir odada mikrofonlar zillere biraz daha yaklaştırılabilir. Ya da Tavan yüksekliği fazla olan bir odada daha fazla overhead mikrofon kullanabilir. Genelde 2 adet overhead işimizi görür.
Davul Kaydı alırken Hi Hat Mikrofonlanması :
Davul Kaydı alırken sound’a karakteristik özellik veren akşamlardan biride Hi Hat dir.
Hi Hat çoğu zaman over head’lerden ayrı bir mikrofonla kayıt edilir.Böylece hi hat üzerinde tonlama yaparken diğer ziller bu tonlamada kullandığınız hiçbir dinamikten etkilenmez. Hi hat Mikrofonlarken Mikrofonun hi hat e üstten dik ya da çapraz olarak bakacak şekilde Yerleştirilir genelde hi hat ten yaklaşık olarak 8 - 30 cm yüksekte olur. Hi hat mikrofonlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise trampet sesinin hi hat miklrofonuna olabildiğince az gitmesidir. Bunun için çapraz yerleştirirken trampetin zıt yönüne bakacak şekilde yerleştirilir Davul Kaydı Alınırken KİCK mikrofonlanması : Ve geldik belkide davul soundumuzu en çok etkileyen ve karakteristik bir özellik kazandıracak olan KİCK mikrofonlamaya.
Kick yapısı gereği Bass karakterli bir davul aksamıdır. Kayıt esnasında Kick mikrofonlarken çeşitli mikrofon kombinasyonları deneyebilirsiniz. Kick mikrofonları genelde bass karakterlidir. Ama en yaygın kick mikrofonlama yöntemi ise Kick in hem içine hemde dışına yerleştirilerek yapılan mikrofonlama sistemidir.
Kickin içindeki Mikrofon tokmağın kicke temas ettiği deriden gelen genelde Mid karakterli punch sesini alır.
Kickin dışına yerleştirilen mikrofon ise sounda Kickin aslı olan bass karakterini kazandırır. Genelde içe dinamik(düşük diyaframlı) dışa ise Condenser(geniş diyaframlı) mikrofonlar yada Sub Mikrofonları kullanılır.Sub mikrofonlar genelde en bass sesleri bile cok temiz şekilde alabildiği için güzel yöntemdirç (Yamaha Subkick buna en güzel örnek olacaktır.) Not : Tüm bu mikrofonlara ek olarak daha geniş soundlar elde edebilmek için Odanızın bazı bölgelerine bir ya da birkaç condenser (geniş diyaframlı) mikrofonlar ekleyebilirsiniz. Umarım yukarıda bahsettigimiz bilgiler isinize yaramıstır.
İyi forumlar..